SUUDİ ARABİSTAN’IN VİZE İHLALLERİ İLE İLGİLİ CEZALARI

Sayın Üyemiz,

T.C. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü’nün Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile Birliğimize ulaşan yazılarında, aşağıdaki hususlar belirtilmiş olup konunun ilgili acentelerimize duyurulması istenmiştir. Buna göre; “Suudî Arabistan Krallığı Ankara Büyükelçiliği’nden alınan bir notada, Hac Vizesi için başvuranların aslen T.C. vatandaşı olmaları gerektiği ve T.C. yanında başka bir ülke vatandaşı olanların asıl vatandaşı olduğu ülkenin kontenjanından yararlanmak üzere o ülkede bulunan temsilciliklere başvuracakları” bildirilmiş ve “Türkiye’de yaşayan başka ülke vatandaşlarının Türkiye’de oturma izinlerinin olmaması halinde Hac Vizesi verilmeyeceği” ifade edilmiştir.

Ayrıca, aynı mecra yoluyla ulaşan diğer bir yazıda, T.C. Cidde Başkonsolosluğu’ndan alınan bir yazıda, Suudî Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından vize ve oturum yasalarını ihlâl eden hac ve umre ziyaretçileri dâhil tüm yabancılara uygulanacak cezaların duyurulduğu bildirilmekte ve konunun ayrıntıları maddeler halinde verilmektedir. Buna göre;

a)      Söz konusu cezalar, ihlâl eden her kişi başına uygulanacaktır.

b)      İhlâl edenin cezayı çekmesi sonrasında sınır dışı edilerek ülkeye giriş yasağı konacaktır.

c)      Kefaletle serbest bırakılmayacaktır.

d)     Giriş yasağı ve diğer cezai uygulamalar, hac, umre ya da hangi amaçla ülkede bulunulduğuna bakılmaksızın her vize ve oturum ihlâline uygulanacaktır.

Ayrıca;

1-      Kendi hesabına çalışanların ilk ihlâlinde 10 Bin Suudî Arabistan Riyali tutarında para cezası ile sınırdışı edilme cezası, ikincisinde 25 Bin SAR ile 1 ay hapis ve sınırdışı, üç ve sonraki ihlâllerde ise 50 Bin SAR ile 6 ay hapis ve sınırdışı.

2-     Kendilerine verilen giriş vizesinin ikâmet süresi bitiminde ülkeden ayrılmakta gecikenlerin ilk ihlâlinde 15 Bin SAR ve sınırdışı, ikincisinde 25 Bin SAR ile 3 ay hapis ve sınırdışı, üç ve sonrakilerde 50 Bin SAR ile 6 ay hapis ve sınır dışı.

3-     Ülkeye kaçak giriş yaparak Harem (Mekke ve Medine) sınırları dışında yakalananlardan ilk ihlâlde 15 Bin SAR ile 1 ay hapis ve sınırdışı, ikincisinde 25 Bin SAR ile 3 ay hapis ve sınırdışı, üç ve sonrakilerde 100 Bin SAR ile 6 ay hapis ve sınırdışı.

4-    Ülkeye kaçak giriş yapanları Harem (Mekke ve Medine) sınırları dışında taşıyan, gizleyen, barındıran veya yardım edenlerin ilk ihlâlinde 25 Bin SAR ile 6 ay hapis ve yabancı ise sınırdışı, bunun yanında teşhir ve kara nakil aracının taşıyıcı, suç ortağı veya iştirâk eden kişiye ait olması halinde yargı kararıyla el konulması talebi; ikincisinde 50 Bin SAR ile 1 yıl hapis ve yabancı ise sınırdışı, bunun yanında teşhir ve aracın yargı kararıyla el konulması, üç ve daha sonrakilerde 100 Bin SAR ile 2 yıl hapis ve yabancı ise sınırdışı, teşhir ve aracın yargı kararıyla el konulması.

5-    İkâmet Yasası’nı ihlâl eden kişileri taşıyan, çalıştıran, gizleyen, barındırmaya yardımcı olan herhangi bir kişinin ilk ihlâlinde 15 Bir SAR ve yabancı olması halinde sınırdışı, ikincisinde 30 Bir SAR ile 3 ay hapis ve yabancı ise sınırdışı, üç ve daha sonrakilerde ise 100 Bir SAR ile 6 ay hapis ve yabancı ise sınırdışı.

6-    İşçilerini başkasının yanında veya kendi başlarına çalışmalarına izin veren iş sahiplerinin ilk ihlâlinde 15 Bir SAR ile 1 yıl süreli yurtdışından işçi getirme yasağı ve yabancı ise sınırdışı, ikincisinde 30 Bin SAR ile üç ay hapis ve 2 yıl süreli yurtdışından işçi getirme yasağı yanında yabancı ise sınırdışı, üç ve sonrakilerde 100 Bin SAR ile 6 ay hapis ve 5 yıl süreli yurtdışından işçi getirme yasağı yanında yabancı ise sınırdışı.

7-   Giriş vizesi bitiminde belirlenen sürede yurtdışından getirdiği kişilerin ayrılışlarına ait bildirimi yapmakta gecikenlerin ilk ihlâlinde 15 Bin SAR ve yabancı ise sınırdışı, ikincisinde 25 Bin SAR ile 3 ay hapis ve yabancı ise sınırdışı, üç ve daha sonrakilerde 50 Bin SAR ile 6 ay hapis ve yabancı ise sınırdışı.

8-   Hacı ve umrecilerin belirlenen ikâmet süresi bitiminden sonra ilgili makamlara bildirimde geciken Hac ve Umre hizmeti veren şirket ve kuruluşların ilk ihlâlinde 25 Bin SAR, ikincisinde 50 Bin SAR, üç ve daha sonrakilerde 100 Bin SAR para cezası.

9-   Ülkeye kaçak olarak giriş yapanları çalıştıran işyerlerinin ilk ihlâlinde 50 Bin SAR ile 1 yıl süreli yurtdışından işçi getirme yasağı ve sorumlu müdür yabancı ise 6 ay hapis ve sınırdışı, ikincisinde 75 Bin SAR ile 2 yıl süreli yurtdışından işçi getirme yasağı yanında teşhir ve sorumlu müdür yabancı ise 1 yıl hapis ve sınırdışı, üç ve daha sonrakilerde 100 Bin SAR ile 5 yıl süreli yurtdışından işçi getirme yasağı yanında teşhir ve sorumlu müdür yabancı ise 2 yıl hapis ve sınırdışı.

10-  Yasalara aykırı olarak yabancıları çalıştıran, işçilerini başkasının yanında veya kendi başlarına çalışmalarına izin veren veya başkasına ait işçileri çalıştıran kuruluşların ilk ihlâlinde 25 Bin SAR ile 1 yıl süreli yurtdışından işçi getirme yasağı ve sorumlu müdür yabancı ise 2 yıl hapis ve sınırdışı, ikinci ihlâlde 50 Bin SAR ile 2 yıl süreli yurtdışından işçi getirme yasağı yanında teşhir ve sorumlu müdürün yabancı ise 6 ay hapis ve sınırdışı, üç ve daha sonrakilerde 100 Bin SAR ile 5 yıl süreli yurtdışından işçi getirme yasağı yanında teşhir ve sorumlu müdür yabancı ise 1 yıl hapis ve sınırdışı.

Bilgilerinize rica ederiz.

Saygılarımızla,

 

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

TÜM HABERLER
18  Mart  2019
Çanakkale Zaferleri Töreni
HABERİ OKU
18  Mart  2019
TÜRSAB Akademi Vize İşlemleri Eğitimi Kuşadası BTK’ da Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
18  Mart  2019
Çanakkale Zaferimizin 104’üncü Yıl Dönümünü Büyük Bir Coşkuyla Kutluyoruz
HABERİ OKU
16  Mart  2019
TÜRSAB, Kuzey Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) ve Kıbr...
HABERİ OKU
15  Mart  2019
TÜRSAB, Kıbrıs’a Düzenlediği Gezinin İlk Durağında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet...
HABERİ OKU
15  Mart  2019
TÜRSAB Akademi Biletleme Eğitimi Kuşadası BTK’ da Gerçekleştirildi.
HABERİ OKU
15  Mart  2019
TÜRSAB Doğu Anadolu BTK Başkanı Cevdet Özgökçe Van İlinde Düzenlenen Shopping F...
HABERİ OKU
15  Mart  2019
Taziye Mesajı
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
18  Mart  2019
Ihlara Vadisi’nde Balon Uçuşları Başladı
HABERİ OKU
18  Mart  2019
Guatemala & Kosta Rika Tanıtım Sunumu/ 19 Mart 2019 / Lütfi Kırdar Kongre ve Se...
HABERİ OKU
15  Mart  2019
U-ETDS Veri Gönderme Zorunluluğu Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
14  Mart  2019
İlker Ünsever ile Turizm Hukuku
HABERİ OKU
13  Mart  2019
TÜRSAB Havayolu Biletleme ve IATA İhtisas Başkanlığı Duyurusu
HABERİ OKU
13  Mart  2019
Rumeli Turizm Zirvesi Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
13  Mart  2019
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. Yıl Dönümünde T...
HABERİ OKU
12  Mart  2019
Seyşeller Özel Ticaret Heyeti Programı Hakkında
HABERİ OKU