SUUDî ARABİSTAN’DA TOPLU YEMEK STANDARTLARINI TÜRSAB BELİRLİYOR
Toplu Yemek’te Kalite Kriterleri Yerinde Belirleniyor ve Üreticilere Eğitim Veriliyor.
Birliğimizin Hac ve Umre’de Toplu Yemek sektörünü belirleyici ve denetleyici rolü yanında, eğitici ve yönlendirici rolü ile de bir ilke daha imzasını atmıştır.
Suudî Arabistan’da hac ve umre yolcularına toplu yemek verilerek vatandaşlarımızın sağlık ve gıda güvenliğini sağlama konusunda büyük değişimlerin gerçekleşmesini sağlayan Birliğimiz, bu adımları her gün daha da ileriye taşıyor.
Toplu yemeğin imalâtı ve dağıtımını organize bir hizmet haline dönüştüren Birliğimiz, Toplu Tüketimin vazgeçilmezi olan gıda güvenliği konusunu uzman ekipleriyle ele almıştır.
Bağımsız denetim kuruluşları ile işbirliği yapan Birliğimiz, Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Gıda Güvenliği Uzmanı ve mevzuat konularında uzman denetim ekipleri ile birlikte 23 - 28 Şubat 2015 tarihleri arasında Suudî Arabistan’a bir keşif ve çalışma gezisi düzenlemiştir. Umre yolcularımıza sunulmak üzere toplu yemek imalâtı izni verilen kuruluşların üretim yerleri ve mutfaklarının kontrol edildiği gezide, sorun ve aksaklıkları yerinde inceleyerek belirlemiş ve belgelendirmiştir.
Söz konusu denetimlerde profesyonel mutfak donanımlarının kullanımı, gıda malzemelerinin depolanma, çapraz bulaşma kontrolleri, temizlik, dezenfektasyon ve işlem süreçleri, personellerin üretim aşamalarına göre giyim ve sağlığa uygunluk koşulları incelenmiş, gıda ürün ve malzemeleri fotoğraflanmış ve gezici laboratuvar ortamında analiz edilmiştir.
Ayrıca, toplu yemekte koşul haline getirdiğimiz “taze et” konusunda çok önemli tespitlerde bulunulmuştur. TÜRSAB acenteleri dışında başka Türkiye menşeli resmî kurumlar ile gelen umre yolcularının toplu yemek üretim yerleri incelenerek, “taze et” konusunda yaşanan bazı sorunların bütün bölge mutfaklarını etkilediği tespit edilmiştir. Etlerin tazeliği yanında, kalitesi ve kullanılan hayvanların türü, cinsiyeti, yaşı ve vasıfları konusunda çok önemli eksiklikler ortaya çıkarılmıştır.
Buna göre, TÜRSAB acentelerine yemek veren mutfaklar olsun, diğer kurumlar ile gelen umre ziyaretçilerine yemek veren mutfaklar olsun, tüm toplu yemek üretim yerlerinde dana yerine inek etinin kullanıldığı ve malzeme alım sorumlularının bu kontrolü sağlayamadığı görülmüştür.
Görülen bu eksiklik ve aksaklıklar sonucunda bundan sonraki aşama olan eğitim sürecine başlanmıştır. Denetimlerde tespit edilen sorunların belgelendirildiği fotoğraflar da kullanılarak tam teşekküllü bir sunum hazırlanmış ve üreticiler Birliğimiz Merkezinde toplanarak eğitim seminerleri düzenlenmiştir.
Gıda malzemelerinin tedâriki, depolanması, çapraz bulaşma noktalarının bertaraf edilmesi, gıdaların korunması, tazeliğinin tespiti, işlem süreçlerinin kontrolü, mutfak çalışanlarının giyim, kuşam ve korunma yöntemleri, etlerin vasıflarının incelenmesi, sağlığa uygunluk koşulları, ısıl işlem yönetimi ve benzeri gerekli tüm konularda eğitimlerin verildiği toplantılarda üreticilerin bilgilendirilmesi ve kontrolü sağlamaları amaçlanmış ve gıda sahtekârlıklarını tespit edebilecek ölçüde bilgilendirilmişlerdir.
Söz konusu denetim ve eğitim çalışmaları, üreticiler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanmış, tam bir işbirliği sergilenmiş ve bundan sonraki çalışmaların devam etmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır.