MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BİRLİĞİMİZCE YAPILAN ÇALIŞMALAR
Birliğimiz, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda da belirtildiği gibi, kurumun en üst karar organı olan Genel Kurul üyesidir.
Birliğimiz ile Mesleki Yeterlilik Kurumu arasındaki çalışmalar Genel Merkez Danışmanı Ali RENDAN’ın koordinasyonunda, Mehmet TEKİN, Tuba TANRIÖVER ve Bahadır ERKOL tarafından yürütülmektedir.
5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanuna göre; Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler bu kanun kapsamı dışındadır.
MYK Kanunu gereği, Seyahat Acentacılığı mesleğinin meslek haritası çıkarılması, ulusal meslek standartlarının belirlenmesi esastır.
27 Ocak 2010 tarihinde Birliğimiz, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile MYK arasında bir işbirliği protokolü imzalanmış, bu protokol çerçevesinde Seyahat Acentacılığı meslek haritası çıkarılarak seyahat acentaları personeline ilişkin ulusal meslek standartları belirlenmiştir. Bu standartlar ;
Seyahat Acentası Ürün Planlama ve Operasyon Sorumlusu (Seviye 5)
Seyahat Acentası Satış Görevlisi (Seviye 4)
Transfer Elemanı (Seviye 3)
09.08.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
(Seyahat Acentası Yöneticisi (Seviye 6) ulusal meslek standardı da çok yakın bir tarihte Resmi Gazete de yayımlanacaktır.)
Ulusal Meslek Standartları ile; Seyahat Acentaları personelinin mesleğine ilişkin bilgi, beceri, tutum ve davranışları ile görev ve işlemlerinin neler olduğu saptanmıştır.
Resmi Gazete’de yayımlanan meslek standartları temel alındığından, ilgili tüm kurum ve kuruluşların eğitim- öğretim programlarını bu standartlara uyarlamaları esastır.
MYK ile Birliğimiz arasında 14 Mart 2012 tarihinde yapılan işbirliği protokolü kapsamında Meslek standartları belirlenen mesleklerde çalışan veya çalışmak isteyen personelin ilgili meslek standardına uygunluğunun ölçüldüğü ve değerlendirildiği Ulusal Mesleki Yeterlilik çalışmaları halen devam etmektedir.
Bireyin mesleğine ilişkin bilgi, beceri, tutum ve davranışları teorik ve performansa dayalı uygulamalı sınavlar ile ölçülecek meslekteki yetkinliği, Birliğimizce değerlendirilecektir.
Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yapılan çalışmalarda Seyahat Acentaları personelinin “Yetkinlik Belgesi” ne sahip olması amaçlanmaktadır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından Birliğimize verilecek olan Sınav ve Belgelendirme Kuruluşu olma yetkisi ile Birliğimiz tarafından “Yetkinlik Belgesi” düzenlenebilecektir. Bu belgeye sahip bireyler, ülkemizde ve diğer Avrupa ülkelerinde bu belge ile çalışabileceklerdir. Yaptıkları işle ilgili başka hiç bir referansa ihtiyaç duyulmayacaktır.
Aynı zamanda Seyahat Acentası işverenleri bu sayede zaman ve maliyet kaybı olmadan mesleğinde yetkin olan bireyler ile çalışmış olacaklardır.
Sonuç olarak;
Seyahat ve Turizm sektöründe çalışmayı amaçlayan kişi;
“Yeterliyim,
Belgeliyim,
Sektörde Öncelikliyim”
diyebilecektir.