FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Değerli Üyelerimiz,

1) 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54. Ve 84. Maddelerine dayanılarak Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliği 28.06.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren yönetmelik metni, Acentalarımıza bilgi amaçlı olarak işbu duyurunun ekinde bulunmaktadır.

 

2) Öncelikle 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54. Maddesinin 1. Fıkrasında; hizmetlerin, tarife ve fiyatlarını gösteren listelerin de 54/1 madde hükmüne göre düzenlenerek asılması hükme bağlanmıştır. Yani; kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan lisyelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur hükmü getirilmiştir.   

 

Etiket Tarife Yönetmeliği ile; perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir.

 

3) Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde; Tarife ve Fiyat Listesi; “Mal veya Hizmetin satış fiyatı hakkında tüketicileri bilgilendirmek üzere kullanılan liste” olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu tanıma göre;

  •  Paket tur satışlarında, tüketiciye kağıt üstünde veya kalıcı veri saklayıcısı ile verme zorunluluğu bulunan broşürler,
  •  Paket tur tanıtımını içeren gazete, dergi ilanları ile internet sitesinde paket turun fiyatını içeren her tür duyuru,

işbu yönetmelik kapsamında değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, Birliğimiz Üyeleri için önem arz etmekte olan yönetmeliğin ilgili maddeleri aşağıda bilgilerinize sunulmakta olup tarife ve fiyat listelerinde dikkate alınması gerekmektedir.    

1) Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano, ve benzerlerinin, hizmetin sunulduğu işyerinde, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması düzenlenmiştir.

2)  Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesinin zorunluluğu getirilmiştir.

3) Tarife ve fiyatları, meslek kuruluşları veya mevzuatına göre bu konuda yetkili bulunan kurum ya da kuruluşlarca belirlenen hizmetlere ilişkin tarife ve fiyat listelerini içeren belge, levha, pano ve benzerlerinin, bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla ilgili kurum ve kuruluşlarca belirli tip ve ebatta hazırlanabileceği düzenlenmiştir.

4) 13.06.2003 tarihli yürürlükten kalkan Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği ile aynı doğrultuda bir düzenleme olarak; Yurt dışında ifa edilmesi öngörülen paket tur ve eğitim hizmetleri ile yurt dışına yönelik ulaşım ve konaklama hizmetlerinin fiyat listeleri hariç olmak üzere, etiket ve listelerde satış fiyatlarının; ‘Türk Lirası’, ‘TL’veya simgesi şeklinde yazılması zorunluluğu getirilmiştir.

5) Bir malın veya hizmetin miktar, sayı, ebat ve benzeri farklı birimlerden satışı yapıldığı takdirde, her birime uygulanan fiyatların, etiketlerde, tarife ve fiyat listelerinde ayrı ayrı gösterilmesi gerekliliği düzenlenmiştir.

 İNDİRİMLİ SATIŞLARLA İLGİLİ GETİRİLEN DÜZENLEME:

6) İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listelerinde gösterilmelidir.

7) İndirimli satışa konu mal veya hizmetin, indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya yüklenmiştir.

8) Bir işletmenin açılması, devredilmesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışlarının süresinin üç ayı, 13/01/2011 tarihli ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Hükümlerine göre tasfiye halinde ise altı ayı geçemeyeceği düzenlenmiştir.

YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE AYKIRILIĞIN YAPTIRIMI:

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 77. Maddesi ile “Fiyat Etiketi” başlıklı madde hükümlerine aykırılık halinin yaptırımı düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre; 54. maddede belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında, aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için iki yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

 

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

 

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

TÜM HABERLER
18  Mart  2019
Çanakkale Zaferleri Töreni
HABERİ OKU
18  Mart  2019
TÜRSAB Akademi Vize İşlemleri Eğitimi Kuşadası BTK’ da Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
18  Mart  2019
Çanakkale Zaferimizin 104’üncü Yıl Dönümünü Büyük Bir Coşkuyla Kutluyoruz
HABERİ OKU
16  Mart  2019
TÜRSAB, Kuzey Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) ve Kıbr...
HABERİ OKU
15  Mart  2019
TÜRSAB, Kıbrıs’a Düzenlediği Gezinin İlk Durağında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet...
HABERİ OKU
15  Mart  2019
TÜRSAB Akademi Biletleme Eğitimi Kuşadası BTK’ da Gerçekleştirildi.
HABERİ OKU
15  Mart  2019
TÜRSAB Doğu Anadolu BTK Başkanı Cevdet Özgökçe Van İlinde Düzenlenen Shopping F...
HABERİ OKU
15  Mart  2019
Taziye Mesajı
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
18  Mart  2019
Ihlara Vadisi’nde Balon Uçuşları Başladı
HABERİ OKU
18  Mart  2019
Guatemala & Kosta Rika Tanıtım Sunumu/ 19 Mart 2019 / Lütfi Kırdar Kongre ve Se...
HABERİ OKU
15  Mart  2019
U-ETDS Veri Gönderme Zorunluluğu Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
14  Mart  2019
İlker Ünsever ile Turizm Hukuku
HABERİ OKU
13  Mart  2019
TÜRSAB Havayolu Biletleme ve IATA İhtisas Başkanlığı Duyurusu
HABERİ OKU
13  Mart  2019
Rumeli Turizm Zirvesi Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
13  Mart  2019
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. Yıl Dönümünde T...
HABERİ OKU
12  Mart  2019
Seyşeller Özel Ticaret Heyeti Programı Hakkında
HABERİ OKU